<center>ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ                        ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ В КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ</center>                                                                                                                                                                                                                                       <center>ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ                        ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ В КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ</center>

ЯК ВБЕРЕГТИСЯ ВІД БОТУЛІЗМУ?

ЯК ВБЕРЕГТИСЯ ВІД БОТУЛІЗМУ?

Черговий раз, незважаючи на холодну пору року, Головним управлінням Держпродспоживслужби в Київській області зафіксовано випадок підозри на ботулізм.

Ботулізм — це вид гострого інфекційного захворювання, що викликається токсинами, які виробляє бактерія Clostridium botulinum. Мікроорганізми розвиваються в анаеробних умовах, їх токсини порушують проведення імпульсів в нервовій системі. Клінічна картина захворювання характеризується стрімким перебігом та можливістю летального результату.

    У зоні ризику – в'ялена, копчена та солона риба, гриби домашнього консервування, м'ясні та рибні консерви і домашня ковбаса.

   В Україні випадки ботулізму спричинені, в основному, споживанням в'яленої риби. Найчастіше збудник ботулізму в риб'ячих нутрощах, з яких токсин і проникає у м'ясо.

  Тому, неодноразово наголошуємо населенню, що ботулізм — це харчове отруєння, що може призвести до тяжких наслідків. Водночас, у більшості випадків можна уникнути ботулізму, якщо дотримуватися простих харчових правил:

  • консервуючи закрутки вдома необхідно дотримуватися усіх правил гігієни;
  • стежити, аби продукти бути ідеально чистими (ретельно відмити городину перед консервуванням, промити рибу перед засолом та звільнити від нутрощів);
  • гриби складно повністю звільнити від мікрочастинок ґрунту, тому не рекомендується консервувати їх у герметично закритих банках у домашніх умовах;
  • при домашньому консервуванні, особливо овочів, що містять мало природної кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову, лимонну кислоти, тому що збудник ботулізму не любить кисле середовище;
  • безпосередньо перед закладкою в банки продуктів добре стерилізувати банки і кришки;
  • найменше здуття кришки (бомбаж) – причина аби не вживати таких консервів;
  • не купувати домашні консерви, в'ялену, копчену, солону рибу з рук, навіть у знайомих.

  При появі перших ознак захворювання потрібно негайно звернутися до лікаря. Вчасно введена протиботулінічна сироватка допоможе врятувати життя хворому.

   Будьте обережні і не забувайте, будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких!

 

 

 

 


 

всi новини ?