<center>ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ                        ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ В КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ</center>                                                                                                                                                                                                                                       <center>ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ                        ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ В КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ</center>

                   

Підсумки за результатами роботи Головного управління в 2020 році у сферах безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини

Підсумки за результатами роботи Головного управління в 2020 році у сферах безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини

Завдячуючи своєму адміністративно-географічному положенню Київська область займає одне з провідних місць в країні щодо кількості поголів’я сільськогосподарських тварин та птиці, концентрації підприємств з виробництва харчової продукції як тваринного так і рослинного походження, логістичних складів, закладів оптової та роздрібної торгівлі продуктами харчування, закладів громадського харчування, митних терміналів, через які імпортується харчова продукція та ін.

Зокрема, в господарствах області чисельність великої рогатої худоби станом на 01.01.2021 становила 113,5 тис. голів, в тому числі в сільськогосподарських підприємствах – 74,3 тис. голів, в господарствах населення – 39,2 тис. голів. Поголів’я корів в усіх категоріях господарств складало 55,1 тис. голів, в тому числі 31,1 тис. голів в сільськогосподарських підприємствах, в господарствах населення – 24,0 тис. голів.

Поголів’я свиней нараховувало 557,2 тис. голів, в тому числі в сільгосппідприємствах – 478,1 тис. голів, в господарствах населення – 79,1 тис. голів. За чисельністю поголів’я свиней Київська область займає 1-е місце по Україні.

Поголів’я птиці в області складало 24596,2 тис. голів, в тому числі
в сільськогосподарських підприємствах – 14960,5 тис. голів, в господарствах населення – 9635,7 тис. голів. За чисельністю поголів’я птиці по всіх категоріях господарств Київська область займає 3-е місце, в сільськогосподарських підприємствах область займає 4-е місце, по господарствах населення – 1-е місце. По обсягах виробництва яєць Київська область займає 1-е місце.

Поголів’я овець та кіз нараховувало 35,2 тис. голів, в тому числі
в сільськогосподарських підприємствах – 10,4 тис. голів, в господарствах населення – 24,0 тис. голів.

Також, в області функціонує 215 господарств з розведення та вирощування риби, 7 – господарств з розведення хутрових звірів, 2274 – пасік (35222 бджолосімей), 72 – мисливських господарства, 63 – суб’єктів господарювання, що здійснюють виробництво, обіг кормів, преміксів та кормових добавок для тварин та птиці.

Крім того, на території області свою діяльність здійснюють: 99 – м’ясопереробних підприємств, 42 – молокопереробних підприємства, 42 – рибопереробних підприємства, 49 – боєнь, 10 – підприємств з виробництва продуктів бджільництва,  92 – складів, баз, холодильників по зберіганню сировини та продуктів тваринного походження, 9 – підприємств з виробництва ветеринарних препаратів, 118 – операторів ринку з обігу ветеринарних препаратів, 81 – агропродовольчих ринків, численна кількість закладів громадського харчування, супермаркетів та ін.

Слід відмітити, що 94 підприємства Київщини мають право експорту харчових продуктів тваринного походження, в тому числі 26 підприємств – до країн-членів Європейського союзу. Крім того, 46 підприємств експортують неїстівні продукти тваринного походження.

Державний контроль у сферах безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини за діяльністю вказаних операторів потужностей та операторів ринку здійснюють Головне управління Держпродспоживслужби в Київській області (далі – Головне управління), його структурні підрозділи в районах, Центральна випробувальна державна лабораторія Держпродспоживслужби в Київській області та м. Києві, а також районні державні лікарні ветеринарної медицини.

Так, під контролем відділу організації протиепізоотичної роботи Головного управління, відповідно до Плану протиепізоотичних заходів по профілактиці основних заразних хвороб тварин у 2020 році, проведено низку діагностичних досліджень та щеплень, а саме:

  • проведено алергічних досліджень на туберкульоз ВРХ (у всіх с/г підприємствах та особистих господарствах населення) – 211725 голів;
  • проведено імунологічних досліджень на лейкоз – 149989 голів ВРХ;
  • проведено досліджень на бруцельоз – 123734 голів тварин;
  • проведено моніторингових досліджень на африканську чуму свиней серед поголів’я, що утримується в свиногосподарствах області – 2856;
  • відібрано 13777 зразків довгастого мозку ВРХ для дослідження на губчастоподібну енцефалопатію ВРХ;
  • проведено моніторингових досліджень на грип птиці (домашня, дика перелітна, синантропна, зоопаркова птиця) – 22630 зразків;
  • проведено моніторингових досліджень на хворобу Ньюкасла (домашня, дика перелітна, синантропна, зоопаркова птиця) – 69251 зразків;
  • проведено моніторингових досліджень на орнітоз (домашня, зоопаркова птиця) – 140;
  • проведено алергічних досліджень на туберкульоз домашньої птиці – 7071.

 

Вакциновано тварин:

  • проти сказу  – 214926 голів (120636 собак, 93090 котів, 1043 голів ВРХ, 69 голів ДРХ, 44 голови свиней, 27 голів коней, 14 голів єнотовидних собак, 3 косулі);
  • проти сибірки – 231659 голів (ВРХ – 155213, ДРХ – 72815, коней – 3631);
  • проти класичної чуми свиней – 1182577 голів;
  • проти хвороби Ньюкасла – 21087753 голів домашньої птиці.

Крім того, відповідно до загальнодержавної програми пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин, восени 2020 року на території області, за допомогою авіаційної техніки, на площі 21676,5 км2 було розповсюджено принади
з антирабічною вакциною в кількості 541913 доз.

Також, проведено наступні ветеринарно-санітарні роботи:

  • продезінфіковано – 4205 об’єктів площею 6609 тис. м2;
  • дезінсекція – 12068 об’єктів площею 2657 тис. м2;
  • продезінфіковано – 2616 об’єктів площею 5333 тис. м2.

 

Протягом 2020 року зафіксовано спалахи наступних хвороб:

1) з африканської чуми свиней – 3 випадки;

2) грип – 2 випадки;

3) сказ – 114 випадків (серед котів – 51 голова, собак – 29 голів, лисиць – 32 голови, борсуків – 1 голова, ВРХ – 1 голова).

У всіх випадках вжито заходів відповідно до рішень ДНПК та згідно Інструкцій по профілактиці та боротьбі з вказаними хворобами.

Слід зазначити, що Київська область залишається благополучною щодо туберкульозу та лейкозу великої рогатої худоби.

 

Забезпечення виробництва безпечної сировини, харчових продуктів тваринного і рослинного походження залишається пріоритетом Головного управління. Незважаючи на заборону проведення планових заходів державного контролю, пов’язану з впровадженням обмежувальних заходів, направлених на недопущення поширення інфекції, спричиненої COVID-19, в 2020 році проведено значну роботу у вказаному напрямку.

Так, державними інспекторами області проведено 2396 заходів державного контролю, в тому числі 184 планових та 2212 позапланових.

За результатами заходів видано 1089 приписів, накладено адміністративні стягнення на 429 осіб на суму 226 тис. 167 грн (з урахуванням попереднього року стягнуто штрафів на суму 307 тис. 254 грн.). Крім того, головним державним інспектором, головним державним ветеринарним інспектором області видано 13 рішень про знищення, відкликання та/або вилучення з обігу харчових продуктів загальною вагою 36841,39 кг на суму 1 млн. 131 тис. 356 грн. В 4-ох випадках матеріали щодо порушення суб’єктами господарювання вимог законодавства передано до правоохоронних органів.

В ході проведення заходів державного контролю здійснено відбір 434 зразків харчових продуктів, а саме:

- 68 зразків молочних продуктів на фальсифікацію (47 – масло, 20 – сметана, 1 – молоко);

- 55 зразків готових варених ковбасних виробів на мікроструктурний аналіз;

- 93 зразків харчових продуктів за мікробіологічними показниками (7 – риби в’яленої, 7 – м’ясо-ковбасних виробів, 42 – м’яса мороженого/охолодженого, 5 – молочних продуктів, 29 – риби мороженої, 3 – яйця);

- 149 зразків готових страв, відібраних в навчальних закладах, за мікробіологічними показниками;

- 7 зразків для дослідження за фізико-хімічними показниками (2 – визначення масової частки глазурі, 5-мед);

- 62 зразки рослинної продукції на вміст нітратів.

Також, досліджено 3110 змивів на контроль якості дезінфекції об’єктів, що підлягають ветеринарно-санітарному нагляду.

За результатами досліджень виявлено 4 невідповідності зразків харчових продуктів:

  • 1 зразок каші гречаної за мікробіологічними показниками (виділено БГКП);
  • 1 зразок котлет «Столичних» ТМ «Полісся» за мікробіологічними показниками (виділено L. monocytogenes в 25 г);
  • 2 зразки рослинної продукції за вмістом нітратів.

Крім цього, виявлено невідповідності за санітарно-мікробіологічними показниками при дослідженні 94 змивів.

В кожному випадку вжито відповідних заходів реагування.

Протягом 2020 року було проведено державну реєстрацію 6624 потужностей операторів ринку, які використовують їх на будь-якій стадії виробництва або обігу харчових продуктів. Припинив свою діяльність 761 оператор ринку. Станом на 18.02.2021 в Державному реєстрі потужностей операторів ринку по Київській області зареєстровано 20032 потужності.

За зверненнями операторів ринку в 2020 році видано 94 експлуатаційних дозволи, а саме:

  • 74 для провадження діяльності з виробництва та/або зберігання харчових продуктів тваринного походження;
  • 16 на потужності з переробки  неїстівних  продуктів тваринного походження;
  • 4 на потужності з виробництва, змішування та приготування кормових добавок, преміксів і кормів.

Прийнято 13 рішень про відмову у видачі експлуатаційних дозволів.

Анульовано 18 експлуатаційних дозволів.

 

В 57 державних лабораторіях ветеринарно-санітарної експертизи на 81 агропродовольчому ринку області оглянуто туш: ВРХ – 5562, свиней – 64622, овець і кіз – 1287, інших видів тварин – 29702, проведено експертиз молока і молочних продуктів – 141492, риби і рибопродуктів – 16179, яєць – 7120, меду – 5527, овочів і фруктів – 206398, готових харчових продуктів промислового виготовлення – 197186, інших харчових продуктів – 31525.

Всього лабораторіями ветеринарно-санітарної експертизи проведено 706600 експертиз та 1593814 лабораторних досліджень.

За наслідками досліджень не допущено до реалізації 1 тушу ВРХ (0,26 тонн), 71 туша свиней (6,125 тонн), 1,129 тонн субпродуктів яловичих, 6,185 тонн  субпродуктів свиних, 4,097 тонн молока і молочних продуктів, 0,441 тонн риби і рибопродуктів, 22,763 тонн овочів та фруктів, 0,035 тонн готових харчових продуктів промислового виготовлення.

Протягом 2020 року на забійні та м'ясо-, птахопереробні підприємства області надійшло і було оглянуто 37290 гол. ВРХ, 452331 голів свиней, 21579 голів ДРХ, 46,16 млн гол. птиці та 1455 гол. інших видів тварин.

За наслідками досліджень направлено на утилізацію 2,914 тонн м'яса яловичини, 0,168 тонн м'яса свинини, 223,333 тонн м'яса птиці, 25,481 тонн субпродуктів яловичих, 16,177 тонн субпродуктів свиних, 174,091 тонн субпродуктів забитої птиці.

В межах виконання «Плану державного моніторингу залишків ветеринарних препаратів та забруднювачів у живих тваринах і необроблених харчових продуктах тваринного походження на 2020 рік» відібрано та досліджено 691 зразок (100% до запланованого). За результатами досліджень невідповідностей не виявлено.

Відповідно до Плану державного моніторингу харчових продуктів рослинного походження при внутрішньодержавному обігу, протягом 2020 року відібрано та досліджено 100 зразків (100% до запланованого). Невідповідностей не виявлено.

Спеціалістами Головного управління та підпорядкованих установ, в період з 05 до 16 жовтня 2020 року та з 03 до 13 листопада 2020 року, взято участь в дистанційних (онлайн) аудитах, які проведено інспекторами Європейської Комісії з питань охорони здоров’я та безпечності харчових продуктів (DG SANTE), щодо українських виробників м’яса птиці та продуктів з нього, а також рибної продукції, що експортуються до країн ЄС.

Протягом 2020 року посадовими особами Головного управління проведено ряд семінарів та навчань, а саме:

  •  з питань санітарно-гігієнічних вимог до організації харчування дітей для керівників закладів освіти, працівників харчоблоків, представників суб’єктів господарювання, задіяних в організації харчування дітей, постачальників продуктів харчування та продовольчої сировини (9 навчальних занять, в яких прийняли участь 1555 слухачів). Також надано 2258 консультацій освітнім закладам з питань дотримання гігієнічних вимог до харчових продуктів та впровадження постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР). Крім того, розроблено та передано
    до Департаменту освіти і науки Київської обласної ї адміністрації Методичні рекомендації щодо порядку розроблення, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР), за спрощеним підходом;
  •  щодо організації відбору зразків харчових продуктів для цілей державного контролю та для виконання Плану державного моніторингу залишків ветеринарних препаратів та забруднювачів у живих тваринах і необроблених харчових продуктах тваринного походження, а також про розслідування виявлених випадків невідповідностей (взяли участь спеціалісти 25 районних управлінь);
  • цикл семінарів – нарад на тему: «Державне регулювання в галузі бджільництва, заходи з ліквідації хвороб бджіл та профілактика щодо їх отруєнь пестицидами». Крім того, 21.05.2020 проведено онлайн семінар на платформі «ZOOM» щодо роз’яснення алгоритмів взаємодії пасічників з аграріями та органами місцевої влади;

- проведено дистанційне навчання 98 посадових осіб структурних підрозділів Головного управління щодо вимог до здійснення державного контролю у формі аудиту постійно діючих процедур, заснованих на принципах НАССР, та порядку оформлення його результатів, з послідуючим фінальним тестуванням. За результатами тестування всі посадові особи отримали відповідні сертифікати. У вересні 2020 року аналогічне навчання також пройшли 13 спеціалістів державних установ ветеринарної медицини, яким надано повноваження щодо здійснення окремих заходів державного контролю (офіційні ветеринарні лікарі), які успішно пройшли фінальне тестування та отримали відповідні сертифікати;

  • онлайн-семінар щодо особливостей здійснення заходів державного контролю з урахуванням вимог Законів України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів», із застосуванням актів державного контролю, затверджених наказами Міністерства аграрної політики та продовольства України №№ 446, 447.

Управлінням безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління визначено пріоритетні напрямки роботи на 2021 рік, основними з яких є посилення контролю за безпечністю та якістю дитячого харчування в навчальних закладах, розширення експорту сільськогосподарської продукції та відновлення епізоотичного благополуччя.

 


 

всi новини ?