|
Перевірка Риноку сільськогосподарської продукції «Столичний»![]()
Головним управлінням Держпродспоживслужби в Київській області 17 грудня 2021 року були проведенні позапланові заходи державного контролю щодо суб’єктів господарювання, які займаються реалізацією м’яса на ринку За результатами заходів виявлено чисельні порушення вимог законодавства про харчові продукти, які задокументовані актами перевірок та видано обов’язкові до виконання приписи щодо усунення порушень у визначені терміни. Основними порушеннями були: 1) персонал потужностей не проходить періодичні навчання щодо гігієнічних вимог до виробництва та обігу харчових продуктів; 2) на потужностях відсутній експлуатаційний дозвіл; 3) відсутні відповідні документи на харчові добавки, спеції для маринування м’яса; 4) санітарний стан потужності – не задовільний (брудні картонні ящики поряд з виробничими столами, колода для розрубки м’яса заставлена сторонніми речами, спецодяг персоналу біля виробничих столів, відсутнє відповідне місце для брудної тари на повернення постачальнику); 5) стіни в холодильних камерах для зберігання м’яса брудні (сліди крові); 6) відсутні спеціальні місця для зберігання робочих інструментів (ножі, мусати). Відсутня спеціальна промаркована ємність для дезінфекції виробничого інвентарю. Виробничий інвентар непромаркований; 7) прибиральний інвентар не промаркований та не укомплектований за фактичним місцем його використання. Відмічені факти зберігання прибирального інвентарю на підлозі. Відсутнє приміщення для його зберігання; 8) обладнання не каліброване відповідно до законодавства; 9) відсутні промарковані ємкості (контейнера) з кришками для харчових відходів; 10) не ведуться щоденні виміри температурних показників при зберіганні м’ясних продуктів в холодильних вітринах, холодильних та морозильних камерах; 11) відсутнє маркування на харчових продуктах термін придатності, дата «вжити до….» (в холодильній камері, холодильній вітрині); 12) потужність не має державної реєстрації; 13) оператором ринку не забезпечено простежуваність; 14) колоди для розрубки м’яса має значні пошкодження, тріщини і сколи; 15) відсутні договори та акти виконаних робіт щодо дератизації приміщень; 16) вимоги до нанесення позначки придатності та порядку її нанесення не дотримано: на п’яти півтушах телятини та семи четвертинах яловичини (загальною вагою 250 кг) відсутні клейма; 17) відсутні підтверджуючих документів про технічний стан вентиляції. Відсутні акти виконаних робіт; 18) відсутні дезінфікуючі засоби, які дозволені в харчовій промисловості; 19) відсутні договори та акти виконаних робіт, які свідчать про утилізацію харчових відходів; 20) відсутні доказів щодо боротьби з шкідниками та гризунами; 21) відсутнє спеціально обладнане місце для пакування харчових продуктів; 22) відсутні підтверджуючі документи на пакувальні матеріали; 23) відсутні експертні висновки ДЛВСЕ; 24) відсутня стрейч плівка, яка розмежовує прилавок із харчовими продуктами та споживачами. Знято з реалізації близько 4500 кг м’ясної сировини та поставлено на тимчасове зберігання. В більшості випадків реалізовувалась м’ясна сировина, на яку відсутні супровідні документи та експертні висновки державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку. Звертаємо Вашу увагу, що м'ясна сировина є продуктом харчування підвищеного ступеня ризику і споживач має повне право вимагати документальне підтвердження її походження та впевнитись у її безпеці.
|
|