<center>ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ                        ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ В КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ</center>                                                                                                                                                                                                                                       <center>ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ                        ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ В КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ</center>

Перевірка Ринку сільськогосподарської продукції «Столичний»

Перевірка Ринку сільськогосподарської продукції «Столичний»

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Київській області 13 січня 2022 року були проведенні позапланові заходи державного контролю щодо суб’єктів господарювання, які займаються реалізацією м’яса, риби та морепродуктів на ринку
ТОВ «Ринок сільськогосподарської продукції «Столичний» (вул. Велика Кільцева, 110-А, с. Софіївська Борщагівка, Києво-Святошинський район, Київська область, 08131).

За результатами заходів виявлено чисельні порушення вимог законодавства про харчові продукти, які задокументовані актами перевірок та видано обов’язкові до виконання приписи щодо усунення порушень у визначені терміни.

Основними порушеннями були:

1) персонал потужностей не проходить періодичні навчання щодо гігієнічних вимог до виробництва та обігу харчових продуктів;

2) на потужностях відсутній експлуатаційний дозвіл;

3) рибна продукція без маркування або марковані недержавною мовою;

4) санітарний стан потужності – не задовільний (брудні столи для розробки риби, інвентар має дефекти, картонні ящики поряд з виробничими столами, спецодяг персоналу біля виробничих столів, відсутнє відповідне місце для брудної тари на повернення постачальнику, тара не маркована);

5) санітарний стан холодильних камер не задовільний (бруд на стінах, відсутність підставної тари);

6) відсутні спеціальні місця для зберігання робочих інструментів (ножі, мусати). Відсутня спеціальна промаркована ємність для дезінфекції виробничого інвентарю, відсутня інформація і інструкція по дезінфекції. Виробничий інвентар непромаркований;

7) прибиральний інвентар не промаркований та не укомплектований за фактичним місцем його використання. Відмічені факти зберігання прибирального інвентарю на підлозі, шланги для миття підлоги не змотані і лежать на підлозі. Відсутнє приміщення для його зберігання;

8) обладнання не каліброване відповідно до законодавства;

9) відсутні промарковані ємкості (контейнера) з кришками для харчових відходів;

10) не ведуться щоденні виміри температурних показників при зберіганні м’ясних продуктів в холодильних вітринах, холодильних та морозильних камерах;

11) відсутнє маркування на харчових продуктах термін придатності, дата «вжити до….» (в холодильній камері, холодильній вітрині);

12) потужність не має державної реєстрації;

13) оператором ринку не забезпечено простежуваність;

14) колоди для розрубки м’яса має значні пошкодження, тріщини і сколи;

15) відсутні договори та акти виконаних робіт щодо дератизації приміщень;

16) вимоги до нанесення позначки придатності та порядку її нанесення не дотримано: відсутність клейм або неспівпадіння з документами;

17) відсутні підтверджуючих документів про технічний стан вентиляції. Відсутні акти виконаних робіт;

18) відсутні дезінфікуючі засоби, які дозволені в харчовій промисловості;

19) відсутні договори та акти виконаних робіт, які свідчать про утилізацію харчових відходів;

20) відсутні доказів щодо боротьби з шкідниками та гризунами;

21) відсутнє спеціально обладнане місце для пакування харчових продуктів;

22) відсутні підтверджуючі документи на пакувальні матеріали;

23) відсутні експертні висновки ДЛВСЕ;

24) відсутня стрейч плівка, яка розмежовує прилавок із харчовими продуктами та споживачами, використання без дозволів вакуумних аппаратів.

25) не проводиться дослідження води та льоду.

26) більшість рибної продукції, морепродуктів, ікри червоної, чорної та  рибних консервів, які реалізуються на ринку є продукцією Російської Федерації реалізація якої є порушенням Постанови Кабінету міністрів України 1147 від 15.12.2015 року  « Про заборону ввезення на митну територію України товарів, що походять з Російської Федерації».

Знято з реалізації: 4750.9 кг м’ясної сировини, 3734.5 кг риби, рибної продукції та морепродуктів, з них ікри червоної та чорної 42.5 кг. Дана продукція поставлена на тимчасове зберігання та винесено Рішення про знищення та вилучення з обігу харчових продуктів.

В більшості випадків реалізовувалась м’ясна сировина, на яку відсутні супровідні документи та експертні висновки державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку, риба та морепродукти реалізувались без маркування та відповідних документів, що підтверджують її якість та безпечність.

Звертаємо увагу, що м'ясна сировина, риба та морепродукти є продуктами харчування підвищеного ступеня ризику і споживач має повне право вимагати документальне підтвердження її походження та впевнитись у її безпеці.


 

всi новини ?