<center>ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ                        ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ В КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ</center>                                                                                                                                                                                                                                       <center>ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ                        ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ В КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ</center>

Отруєння грибами на території Київської області

Отруєння грибами на території Київської області

За останній час на території Київської області (Бориспільський, Білоцерківський, Бучанський та Переяславський райони) почастішали випадки отруєння грибами. Всі постраждалі вживали різноманітні дикорослі гриби  в різних стравах (консервовані, засолені, смажені).  Страви готувались, як самостійно, так і були придбані на стихійних ринках.

Як уникнути отруєння грибами?

Отруїтися можна не лише отруйними грибами, але й їстівними, якщо вони не пройшли належної термічної обробки або виросли на забруднених територіях.

Як збирати гриби, щоб уникнути отруєння:

  • Кладіть гриби до кошика лише за цілковитої впевненості у тому, що вони їстівні. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.
  • Не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені зовнішні ознаки.
  • Не збирайте гриби, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях.
  • Не збирайте гриби під час посухи. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини.
  • Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Купуйте гриби у місцях, де вони проходять відповідний контроль.

 

Як готувати гриби, щоб уникнути отруєння:

  • Не вживайте сирих грибів.
  • Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.
  • Відібрані гриби спочатку ретельно промийте та відваріть. Радимо кип’ятити гриби двічі (залити чистою водою після першого кипіння). Після другого кипіння, проваріть гриби іще 15-20 хвилин.
  • Готові страви з грибів зберігайте у холоді в емальованому посуді, не більше доби.

Увага! Не допускайте вживання грибних страв дітьми, вагітними, жінками, які годують грудьми та літніми людьми. Гриби особливо небезпечні для дітей! Дітям до 14-16 років гриби протипоказані взагалі, оскільки система травлення дитини «перебудовується» лише після 18 років. Навіть їстівні гриби малюкам – вороги! Молодий організм ще не може чинити опір отруті, і дитина перед нею зовсім беззахисна. Адже концентрація деяких токсичних речовин може збільшуватися у грибах у декілька разів! Їх співвідношення може дуже коливатися, внаслідок цього токсичні дози, абсолютно нешкідливі для дорослих, стають смертельно небезпечними для дітей. Тому страва, яку їли дорослі, може бути отрутою для малюка! Отруєння малечі грибами проходить дуже тяжко. Легких випадків не буває! Із 100 дітей, які отруїлися грибами, 5 – 6 гинуть, а 25 – 30 стають інвалідами на все життя!

Симптоми отруєння можуть з’являтися у різний час – від 30 хвилин до кількох діб -  залежно від виду грибів, які ви вживали. Основні симптоми отруєння можуть є  запаморочення, нудота, сильна спрага, судоми, посиніння губ, нігтів, похолодіння рук та ніг, галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності.

Найголовніше, якщо після споживання грибів ви спостерігаєте у себе або своїх близьких симптоми отруєння – негайно викликайте «швидку допомогу». Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя! Лікування необхідно здійснювати в спеціалізованих лікувальних закладах, адже методи лікування залежать від виду гриба, що спричинив отруєння. Не викидайте залишки грибів – їхній аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ:

У Київській області заборонили відвідувати ліси цивільному населенню. Заборона триватиме щонайменше до кінця режиму воєнного стану.

Бережіть своє здоров’я та життя  рідних і близьких Вам людей!

 


 

всi новини ?