<center>ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ                        ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ В КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ</center>                                                                                                                                                                                                                                       <center>ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ                        ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ В КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ</center>

                   

Обережно харчові отруєння!

Обережно харчові отруєння!

Після послаблення карантину відновили свою роботу заклади громадського харчування, які населення масово розпочали відвідувати.

Але не завжди це може залишити приємні спогади.

Так, в Київській області вперше в 2020 році з’явився випадок захворювання на сальмонельоз серед мешканців, які пов’язують своє захворювання з відвідування суші-закладу.

Симптоми інфекційної хвороби з’явилися після вживання суші (асорті), придбаними за послугою «на виніс».

Наразі триває санітарно-епідеміологічне розслідування з метою з’ясування обставин та локалізації меж осередку захворювання.

Разом з тим, Головне управління Держпродспоживслужби в Київській області застерігає та вкотре наголошує про заходи із запобігання виникнення гострих кишкових інфекцій.

Причиною виникнення гострих кишкових інфекцій є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання, тощо.

Хвороба може проявлятися не одразу. Прихований період при різних кишкових захворюваннях частіше продовжується від 2 до 7 днів. Потім проявляються характерні ознаки захворювання: слабкість, головний біль, блювання, болі в животі, пронос, підвищення температури.

При появі клінічних ознак хвороби слід негайно звернутися до лікаря, це дасть можливість поставити правильний діагноз та отримати своєчасне лікування.

Щоб запобігти виникненню гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь слід неухильно дотримуватися простих правил як особисто кожному в буденному житті так і під час роботи в закладах громадського харчування:

  • ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;
  • мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;
  • окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м'ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
  • для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо);
  • дотримуватися технології приготування (добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця і рибу);
  • дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більше, ніж на 2 години);
  • використовувати безпечну воду, не використовувати воду з неперевірених джерел;
  • мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;
  • не вживати продукти з вичерпаним терміном придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;
  • запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти;
  • уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання;

Саме дотримання простих правил може уберегти від інфекційного захворювання.

Бажаємо міцного здоров’я!

 

всi новини ?